tisdag 15 oktober 2013

En resa till Marrakech

Förra våren reste vi till Marocko, eller närmare bestämt till Marrakech. En magisk stad som jag gärna skulle vilja besöka igen. För er som är inredningsintresserad finns det så mycket att titta på och inspireras av ÖVERALLT. Om ni får chansen så rekommenderar jag er verkligen att åka dit. Här är några bilder från vår resa. Upptäckte nu när jag gick igenom bilderna att jag inte har så många från shoppingen, hade väl fullt upp med prutandet ;)

Torget Jemaa el-Fna. Här är det fullt liv, dag som natt. Från detta torg går man in i soukerna (basarerna).
 
Soukerna, här är den bästa shoppingen men tänk på att pruta. Det slutgiltliga priset brukar ligga på 1/4 av startpriset. Och ta med en STOR resväska :)

Det finns fina men röriga saluhallar, här slaktas djur till höger och vänster. Här köpte vi ingredienser till en matlagningskurs som hölls hemma hos en vän till ägaren av riaden vi bodde på.
 
Vi bodde centralt på en riad (riad är ett typiskt marockanskt hus, byggt som en fyrkant i flera våningar med en central innergård med öppet upp så att man ser himlen). Att bo i en riad är lite som att bo på ett B&B, det finns inte så många rum (i vår tror jag att det fanns 7 rum) så stämningen blir hemtrevlig och intim. På taket på "vår" riad fanns bland annat en liten pool och vi satt här och åt frukost varje morgon med utsikt över staden.
 
Vackra dörrar och beslag. Här i riaden vid bodde på.
 
Vi besökte bland annat Palais el-Badi, ruinerna efter ett mytomspunnet palats. En fin miljö med massor av häckande storkar.
 
De flesta dagarna ägnades åt shopping men en dag hyrde vi fyrhjulingar och fick en inblick av livet i de fattiga byarna ute på landsbygden, med Atlasbergen i bakgrunden. En stor kontast mot staden och framför allt Hotell La Momounia, ett av världens lyxigast hotell. Vi besökte hotellet en dag, tog en fika och promenerade i trädgåden.
 
 
En annan trädgård (nedan), Jacques Majorelle Garden som nu är öppen för allmänheten är väl värt ett besök. Trädgården ägdes av Yves Saint-Laurent från 1980 till hans död 2008.
 
 
Foto: av mig.