onsdag 23 oktober 2013

Ett renare hem

Naturskyddsföreningens har gjort en kampanj om hur du bör undvika att utsätta dig själv och miljön för onödiga kemikalier. Många sjukdomar är idag associerade med den ökade mängden kemikalier i vår omgivning. Detta tycker kanske många är ett tråkigt ämne men jag tycker att det bör uppmärksammas för det är så enkelt att göra stor skillnad!


Här är några konkreta exempel från kampanjen (fler tips hittar du här) som jag tar med mig:

Städning
  • Byt ut giftiga rengöringskemikalier mot miljövänlig såpa eller produkter märkta med Bra miljöval. Såpa luktar gott och får golven att åldras vackert. Sopa kan förutom vid rengöring av golv även användas i köket och badrummet. Här är några tips:
"Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!
Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. 
Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.
Diskbänken: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!"
  • Fönsterputs är ofta en riktig miljöbov. Använd istället vatten blandat med diskmedel. Torka med ett hopknycklat tidningspapper för att undvika ränder.
  • Kökstips:
"Mikrovågsugnen: Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott!

Disktrasan: Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.

Spisen: Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!
 
Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra."
  • Dammsugningen tar mycket energi, försök att varva dammsugningen med moppning med mikrofiber (både vått och torrt). Bättre för miljön och billigare för plånboken.
Inredning
  • Välj ullmattor, de är ofta inte behandlade med flamskyddade medel. Dessutom är det väldigt snyggt och praktiskt med ullmattor då dessa är naturligt smutsavstötande.
  • Skippa plast och PVC-golv. De är farliga för barn då de läcker hormonstörande ämnen. Generellt undvik produkter som luktar starkt av plast!
  • Måla väggarna med linoljefärg eller miljömärkt färg. Vädra ett nymålat rum ordentligt innan du vistas i rummet.
  • Unvik kromade detaljer. Cancerframkallande vid framställningen.
  • Återvinn! Välj gamla möbler, släper från sig mindre kemikalier och ger en personligare inredning.

Källa: Naturskyddsföreningen.