söndag 28 juli 2013

Fasadfärg

I helgen planerar vi att måla fasaden på den nya tillbyggnaden. Därför tänkte jag att det kan vara intressant att skriva lite om det här med färgsättning av fasader.
 
Färgsättningen av ett hus påverkar otroligt mycket hur man uppfattar huset. Jag tänker visa lite inspiration på olika färgsättningar på olika hustyper, vi börjar med byggnadsstilen funkis!


Vitt är en klassisk färg på funkishus som framhäver dess strikta linjer (113 Näver). Här tillsammans med gröna fönster. Något som är bra att tänka på när man väljer vit fasadfärg är att inte välja en för kritvit färg då fasaden lätt upplevs som väldigt lysande. Välj istället en vit färg som ser lite smutsig ut på färgprovet. 
 

Inte alla hus som byggdes i funkisstil var vita. Denna blekgula färg (160 Lök) stämmer även bra ihop med byggnadsstilen.
 

Denna ljusgråfärg (156 Kobbe) med blå detaljer passar även bra ihop med hustypen.
 

Slutligen har vi en mörkare fasadfärg. Oftast är det svårt att få fram färger till putsade fasader som är lika mörka och intensiva som de vi kan använda till trähus. Rödfärg är dock ett undantag (299 Oxidröd).
Mina personliga favoriter är nog det första och det tredje alternativet. Vilka gillar du bäst?

Källa Alcro